Kutwijf! Dankuwel.

“Jezus was een vrouw. En ze was lesbisch.”

Na die legendarische woorden vloog de vijftienjarige Yannick meteen de klas uit. De rest van zijn uitstekend beargumenteerde spreekbeurt heeft hij zelfs niet meer mogen geven. Hij was – en is nog steeds – de held van vele jaar- en schoolgenoten. De directeur dacht daar helaas anders over en Yannick moest algauw publiekelijk zijn excuses aanbieden voor deze ‘belachelijke en beledigende stellingname’.

Frank 17 mei 07
(c) Frank Roels

Jezus een vrouw noemen die de saffische liefde is toegedaan, is dus een belediging. Terwijl vele vrouwen “met ballen” dit navoegsel een compliment vinden. Wat een heteroseksuele vrouw in godsnaam met testikels aan haar lijf moet aanvangen, begrijp ik dan weer niet. Haar lief vast ook niet. Vrouwen vinden het een compliment om tomboy genoemd te worden, one of the guys, maar beweren tegelijk een feministe te zijn. Als een man kwaad wordt, heeft hij daar vast een goede reden voor. Een vrouw die balorig doet, ‘zal wel haar regels hebben’.

Waarom noemen we een man die van mannenliefde houdt nichterig en niet neverig? Sinds wanneer is een hipster een man met een baard in plaats van dat sexy shortje dat onze welgevormde heupen siert? Waarom is kutwijf een veelgebruikt scheldwoord, maar piemelvent niet? Waarom huilt een jongetje als de coach hem toeblaft dat hij de bal gooit als een meisje? Waarom is in verschillende talen vrouwelijke hond een scheldwoord eersteklas?

De strijd tegen onrealistische schoonheidsidealen heb ik allang opgegeven, maar laat ons alsjeblieft stoppen om alles wat vrouwelijk is ‘belachelijk en beledigend’ te vinden.

Mijn vormen liegen er niet om en ik heb nu eenmaal een foefelino om bijzonder trots op te zijn. Wanneer iemand mij dus kutwijf noemt, glimlach ik verlegen, zeg vriendelijk dankuwel en loop glunderend die piemelvent zijn leven uit.

Dames, lopen jullie mee?

Foto door Frank Roels,
een fotograaf die al graag eens
het vrouwelijke schoonheidsideaal doorprikt.
Meer vrouwelijke nuance op zijn website.

Artikel verschenen op 27/04/2016 in het nationale vrouwennummer van Rondom

 

 

Bekijk ook deze heerlijke campagne van Always #likeagirl

likeagirl

Advertenties

3 gedachtes over “Kutwijf! Dankuwel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s