#zonderfilter

Lieve* mannen,

Ik richt me hier specifiek tot de ‘lieve’, niet de pornoverslaafde, respectloze, luldenkende stereotypes waar ik de laatste maanden veel over lees. Die ik ook vaak tegenkom, maar met een brede boog omheen loop.

(c) Frank Roels
(c) Frank Roels

We maken het jullie de laatste tijd niet gemakkelijk met onze emancipatiestrijd. Enerzijds schilderen we een – helaas nog steeds zeer reëel – beeld van jullie met #wijoverdrijvenniet en andere glimpen van ons dagelijks gevecht. Tegelijk weten we heel goed dat er voor elke hashtag vijf mannen zijn die denken aan wat ze met zo’n harteloze bruut zouden doen als die opmerking of handeling tegen hun vrouw, minnares of dochter was gericht.

Aan alle mannen die – en ik heb er gelukkig zelf zo eentje in huis – tot tranen toe verontwaardigd zijn om deze verhalen: bedankt. Jullie mogen een cape aantrekken en met een foute herenslip boven je spandex door de straten marcheren. Of huppelen, sissies. Intussen staren wij wel naar het strakke kontje van een vrouwonvriendelijk zwijn in een gescheurde jeans.

Want daarin schuilt de anderzijds. De moderne vrouw kan er namelijk ook wat van. Ik heb Domenico’s act tijdens Belgium’s Got Talent niet gezien, maar volgens de vrouwelijk tweeps zaten er alvast meerdere hoogtepunten in. We volgen Mathias Schoenaerts’ doen en laten in Cannes op de voet “omwille van zijn (veegt wat kwijl van haar lippen) talent”.

(c) Frank Roels
(c) Frank Roels

Heren, jullie mogen je best ook in het kruis getast voelen en ons leren waar jullie de persoonlijke grens trekken. Maar ik ben bang dat jullie dat evenmin durven. We willen aanvaard worden en liefst nog bemind. We willen een lustobject zijn, maar zeer specifiek gericht. Beide sekses weten niet meer wat er nu precies van hen verwacht wordt.

Zonder als een zweverig damesblad te willen klinken; het antwoord is niets. Wees wie je bent, denk wat je denkt, voel wat je voelt. Dat is allemaal prima. Kunnen we gewoon toegeven dat er in ons allemaal een seksistisch zwijn schuilgaat? Maar laat net dat wat ons mens maakt de perfecte omgangsmethode zijn. In tegenstelling tot dieren, hebben wij namelijk een filter. We kunnen iets denken, maar het daarom niet instant laten merken. We hoeven onze driften niet daar en dan uit te voeren of zelfs maar te verwoorden.

Selfies en alle mogelijke fotoapps bewijzen elke dag dat de vraag naar filters groot is. We houden ervan om net iets zachter, iets warmer, iets mooier geportretteerd te worden dan we werkelijk onder TL-lampen zijn. Kunnen we dat gamma uitbreiden en voor elke situatie de juiste filter zoeken? Menig feministe vervloekt me nu vast voor deze uitspraak, maar vooral vrouwen hebben filters nodig.

Allan & Barbara Pease toonden reeds aan dat vrouwen sowieso een extra filter met zich meedragen: zij zien niet enkel hun omgeving, maar zijn zich voortdurend bewust van hoe hun omgeving naar hen kijkt. Als mannen deze tweede blik nu eens als filter zouden hanteren: hoe komt dit eigenlijk over voor haar? Behandel ons met zachte warme kleuren in plaats van dreigende witte spots op ons te richten en te denken dat dat ‘een compliment’ is. We beloven jullie plechtig hetzelfde te doen.

Toch buitenskamers, want ik ken weinig mannen die zonder rode oortjes een vrouwenbrunch zouden overleven. En omgekeerd: wat in de kleedkamers na het voetballen gezegd wordt, blijft heus onder jullie. We horen het verslag van de aftermath graag, maar met een mooie filter.

Foto (c) De Morgen
Foto (c) De Morgen – Mathias gaat alvast akkoord. Wat. Een. Vent.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s